A pigmentált bőr

Az egyik legfőbb indok, miért mondja minden bőrápolási szakértő, hogy védd a bőröd fényvédővel a káros UV-sugarakkal szemben, azok a pigmentfoltok. Ez a bőrprobléma egyre többünket érint, amit már az USA-ban az új ráncnak is hívnak.

E cikkem nemcsak azoknak szól, akiknek pigmentfoltok vannak a bőrén: azoknak is, akiknek (még) nincs, mert akár a későbbiekben kialakulhatnak; 40-50 felett pedig már sokkal nagyobb a valószínűsége is, főleg ha sokat napoztunk életünk folyamán.

A pigmentfoltok általában barnás színű elváltozások, amik leggyakrabban a napsugarak által érintett bőrfelületeken jelennek meg. Többségiben ártalmatlanok és “csak” esztétikailag zavaróak, főleg ha az arcon jelennek meg.

Hiperpigmentált bőr

Kialakulásuk középpontjában a melanin/pigmentszemcse áll, ami a bőr pigmentációjáért felelős, és a szemünk, a bőrünk és a hajunk színéről “dönt”. Fontos védekező funkciója is van, hisz képes elnyelni a nap káros sugarait, ezzel védve a bőrt a leégéstől és a napsugarak miatt  kialakuló bőrproblémáktól!

A pigmentfoltok abban az esetben alakulnak ki, ha a pigmentsejtek/melanociták túlzott melanint termelnek (ritkább esetben akár akkor is, ha túl keveset) vagy a melanociták száma megszaporodik.


Ennél a bőrproblémánál is fontos megtudni a kiváltó okokat, mik generálják a túlzott melanintermelődést.


  • Napfény, káros sugarak: A legfőbb és leggyakoribb okok között a sok éven át elszenvedett (fényvédő nélküli) napfényártalom és az eszetlen napozás áll, amik következtében a Nap UV-sugarai erős hatást gyakorolnak a bőr melanintermelésére. Sőt a jelenlegi kutatások szerint a sok szoláriumozás is serkentheti a foltok megjelenését!
  • Genetika: Általában a sötétebb bőrtónusúak vannak jobban kitéve, és főképp nőket érint ez a bőrprobléma!
  • Kor: Az egyre idősödő bőrön – 40-50év között- már nagyobb a valószínűsége, hogy öregségi foltok (a pigmentfoltok egyik fajtája) jelennek meg, főleg úgy, ha már sokat napoztunk fényvédő nélkül életünk folyamán!
  • A hormonális egyensúly felborulása (terhesség,menapouza) miatt is előjöhetnek a foltok. Amint a hormonháztartás egyensúlyba billen (pl: terhesség után) általában eltűnnek!
  • Bizonyos gyógyszerek szedése (pl:fogamzásgátló tabletták) vagy kezelések (mesterséges megtermékenyítés, hormoninjekciók) is okozhatják a hormonháztartás felborulását, amire a bőr még több melanin termelődéssel reagálhat.
  • Bőrgyulladás esetén a szervezet válaszreakciójaként is megjelenhetnek!
  • Bizonyos kozmetikumok, antibiotikumok és gyógyszerek is okozhatnak hiperpigmentációt, amik fényérzékenyítő hatással bírnak a szervezetre, így ha használatuk alatt napozunk, akkor a bőr hamarabb leéghet és pigmentálódhat!

Amiben hiszek:


Mindig a megelőzésében hiszek, így ha még nem jelentek meg, akkor azt tanácsolom, hogy mindenképp használj fényvédőt minden egyes nap!  Ha pedig már megjelentek, akkor a legjobb, ha rögtön szakértőhöz fordulsz, mert minél előbb kapsz megfelelő segítséget, annál könnyebb javítani a helyzeten.


Amit javaslok:


– Nagyon fontos megtudni mi okozta megjelenésüket, mert az ok (pl: fogamzásgátló tabletták) elhagyásával akár el is tűnhetnek a foltok maguktól. Ha pedig nem, akkor az otthon használatos halványító hatású termékeken kívül mindenképp javaslok pigmrentfoltok elleni kezeléseket is.

– Hogy ne fokozódjon a hiperpigmentáció fontos, hogy egy megbízható és hatékony (SPF 50-es) fényvédőt használj minden egyes nap! Ha erős a napsugárzás, akkor célszerű többször is felkenni a bőrre. Inkább fizikai fényvédőt használj, amely az UV-sugarak mellett a kék fényt is szűri.

– Olyan kezelések (peelingek, retinol, AHA-savak stb)  beépítése a pigmentfoltok elleni bőregészség programba, amelyekkel a bőr felső rétegének megújulását serkentjük, így halványítva/eltüntetve a foltokat.

– Olyan hatóanyagok beépítése otthoni krémek használatán belül, amelyek rásegítenek a foltok halványításában/eltüntetésében. Ilyen például a tranexaminsav+niacinamid komplex, mely segíti a sötét foltok és az egyenetlen tónus korrigálását. A C-vitamin fokozza a ragyogást, a glikolsav felfedi a friss, fiatalosabb bőrt, míg az acetil-tetrapeptid-2 peptid fehéríti a sötét bőrt.

A kezelésükhöz nagyon sok türelem és idő kell, így ha látod, hogy beindult már egy kicsivel is a változás, ne add fel.


Otthoni készítmények, külsőleg:


Új Iluma Intense Brightening Exfoliating Cleanser: Ez a gyengéd finomító hatású lemosó eltávolítja a szennyeződést, láthatóan fehéríti a bőrt és ragyogást ad neki. Bambusz szférák és okos érzékelő gyöngyök hámlasztják a fáradt bőrt, hogy a felszínre hozza a világosabb, simább bőrfelületet.

Új Iluma Intense Facial Illuminator: Ez az erőteljesen fehérítő fokozó tranexaminsavat, C-vitamint és egy antioxidáns peptidet tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a pigmentációt és a sötét foltokat, miközben fokozzák az egyenetlen bőrtónus ragyogását.

Vital C Hydrating Anti-Aging Serum: Ez a szérum minden bőrtípusra kiváló: lágyítja a ráncok megjelenését és küzd a környezeti károk ellen. A hialuronsav segít a bőrbe zárnia nedvességet. Támogatja a rugalmas, feltöltött bőrképet. A formula többféle stabil C-vitamint tartalmaz, és harcol a fakó bőr ellen,egészséges, fiatalos ragyogást teremtve.

Prevention+ daily ultimate protection moisturizer SPF50: Könnyű formula, mely átfogó széles spektrumú fényvédelmet biztosít a nap káros UVA és UVB sugarai ellen. Organikus cink-oxid és UV blokkoló homoszalát, oktokrilén és oktiszalát segíti a termék problémamentes bőrbe dolgozást, mely nem ül meg a bőrön.


Otthoni készítmény, belsőleg:


HushHush SkinCapsule Brighten+: Az elszíneződés minden bőrtónust érint, mégis eltérő lehet. Míg egyes bőrtónusok inkább bőrpírt, rózsaszínű színt és foltokat észlelnek az arcbőrön (különösen pattanások után), másoknál nagyobb sötét foltok vagy akár diffúz foltok is kialakulhatnak. Az egyenletesebb tónusú bőr érdekében ez a teljesen természetes táplálékkiegészítő tiszta, klinikai, növényi alapú összetevőkre támaszkodva csökkenti az elszíneződés, a napfoltok, a bőrpír és az egyenetlen bőrszín nem kívánt jeleinek megjelenését. A tudományosan megalapozott és igazoltan hatásos fehérítők elegye, beleértve a C-vitamint, az olyan szabadalmaztatott összetevőket, mint az Amlamax, a Lutemax, a Saberry és a SkinAx2, a bőr mélyén dolgozik, hogy az fehérebb, ragyogóbb, egészségesebb és egyenletesebb megjelenésű legyen.


Kezelésjavaslat szalonomban:


Iluma kezelés: Az Iluma a védett Vectorize Technology hatóanyagszállító rendszer által a bőr legmélyébe is eljuttatja az erős növényi fehérítő anyagokat, így a szeplőtől a melazmáig bármilyen elszíneződést képes kezelni.

Figyelem! A fentiek bemutatásával csak egy példával szerettem volna szemlélteni egy adott pigmentált bőr kezelését. Ahhoz hogy megtudd, melyek a számodra legmegfelelőbb otthoni készítmények és kezelések, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot a 20/311 3811-es számon! Látnom kell az arcbőröd.

Üdv,

Bea

Géber Beáta kozmetikus
Bea

Vélemény, hozzászólás?