A kombinált/vegyes bőrtípus

A kombinált bőrtípussal sokan megszenvednek, ami  a leggyakrabban előforduló bőrtípus a világon. Könnyű diagnosztizálni:  az arcon 2 különböző bőrtípus található meg, amelynek van egy zsírosabb és egy normál/ szárazabb fele.

Zsíros fele:

Általában az arcod T-zónáján ( homlokon,orron, állon) a bőröd hajlamos csillogni, fényleni. Tapintásra ez a terület zsíros, olajos érzetű, amit még jellemezhet pattanások, mitesszerek és nagyobb pórusok is.

Száraz/normál fele:

Ezzel ellentétben az arc külső részén a  bőr normál vagy száraz bőrtípusú.

 

Mire kell odafigyelni a kozmetikai termékek vásárlása esetén?


A kevert bőr kettős volta miatt NAGYOBB ODAFIGYELÉSSEL KELL a krémeket vásárolni, ha megfelelően szeretnéd kezelni ezt a bőrtípust, mivel ha csak az egyik bőrtípusba kategorizálnád magad, akkor az még problémásabbá teheti a másik bőrtípust az arcodon.

 

Mik okozhatják/serkenthetik a zsíros bőr kialakulását az arcbőrön?


A T-zónán kialakuló zsíros  bőrterületet (ami akár tovább is terjedhet a maradék bőrfelületre is az arcon) a faggyúmirigyek túlzott működése okozhatja, melynek több generátora lehet:

  1. genetika: A zsíros bőrtípus örökölhető családon belül.
  2. túl sok krém vagy nem a bőrtípusra megfelelő termékek alkalmazása: Ezért nagyon fontos a megfelelő krémek/termékek vásárlását egy szakember tanácsára bízni.
  3. évszakok változásánál:  általában tavasszal és nyáron lehet a bőr zsírosabb, ’hála’ a nagy melegnek, mely következtében a bőr zsírtermelődése megnőhet.  Ezzel ellentétben télen a hűvős szél miatt a bőr hajlamos lehet dehidratáltságra.
  4. gyógyszerek: A hormonális fogamzásgátlók is szintén növelhetik a bőr zsírképződését.
  5. hormonális változások: Menstruáció előtti és utáni időszak és terhesség alatt megfigyelhető hormonális változások is okozhatják a zsíros/ pattanásos bőr elterjedését az arcon.
  6. stressz: A stressz ronthat a zsíros bőrön, így serkentve a pattanások, mitesszerek kialakulását.
  7. egészségtelen táplálkozás, túlzott húsfogyasztás

 

Hogyan lehet kezelni a kombinált  bőrtípust?


A vegyes bőr kezelésénél két célunk van: az olajos, zsíros bőrfelületen a bőr ’csillogását’ mattítani és a faggyútermelést csökkenteni, míg a normál vagy száraz bőrt hidratálni, táplálni.

Otthoni ápolásra:

- Hetente egy-két alkalommal ajánlanék egy erőteljes arcradírozást a zsírosabb bőrterületen, míg egy óvatos, gyengéd radírozást a normál bőrfelületen. 

- A kombinált bőrtípusra ajánlott tonik használata esténként és reggelenként

- Kimondottan erre a bőrtípusra javasolt termékcsalád használata, amely egyszerre ér el kettős hatást: a bőr zsírosabb bőrfelületét mattítja, míg a normál/száraz bőrt hidratálja.

Szalonomban:

- Egy alapos bőrdiagnosztika után a bőrödnek leginkább megfelelő kezelés kiválasztása, amely egy igazi felfrissülést jelent nemcsak a bőrödnek, de Neked is!

Sminkben amit ajánlok:

- Sminknél érdemes a zsírosabb bőrfelületet mattosítani egy púder használatával: Erre egy remek termék a Wonder Pearls- Gyöngypúder, amely erősen bőrbarát és UV védelemet biztosít használójának.

Ha bármi további kérdésed lenne, keress bizalommal!

További szép napot! 

Üdv,

Bea